A tábor története

 

latAz első tájképfestő tábor ötletét az egykori Megyei Művelődési Központ munkatársai vetették fel 1996-ban. Valószínű, hogy a táj festői szépsége, a kastély és a gyönyörű angolpark vonzotta őket, mindenesetre Lovasberényt választották az alkotótábor helyszínéül. Az ország minden szegletéből érkeztek festők, akiket a művelődési ház és néhány vállalkozó kedvű, vendégszerető család szállásolt el.

Egy évvel később a "megyeiek" nem jelezték, hogy ismét megszerveznék a tábort, így aztán a művelődési ház adta lehetőségeket kihasználva, élvezve a falu vezetésének erkölcsi támogatását, saját kézbe vettük a dolgokat. Az önkormányzat azóta is minden évben rendelkezésünkre bocsátja a művelődési házat, ahol a napi munka folyik, és az alkotók elszállásolását is a hivatal segítségével oldjuk meg. A döntés sikeres volt, hiszen évről-évre visszatérő alkotóink vannak.

A tábor művészeti vezetője 2008-ig Sáska Tibor veszprémfajszi festőművész volt, aki következetes, szakértő munkájával segítette az alkotók fejlődését. Így beszélt erről: "A szakmai követelmények és értékrend alapján megpróbálom segíteni az alkotót a körülöttünk lévő világ színben és formában való átfogalmazásában, képi megjelenítésében. Törekedve arra, hogy a valósághű ábrázolás mellett, vagy annak ellenére az alkotó önmagából is hozzáadjon valamit belső világából. A cél az, hogy a látványt ne csak lefesse, hanem megfesse."

2009-től a tábort Horváth Péter lovasberényi festő vezeti, igyekezve a Sáska Tibor által kijelölt elveket, célokat megtartva más látásmóddal gazdagítva segíteni az alkotókat.

2014 júliusában megalakítottuk a Szín-Kör Kulturális Egyesületet, így az egyesület egyik projektjeként működik a továbbiakban a Lovasberényi Alkotótábor.

A tábor célja:

  • az alkotók művészi képességének kibontakoztatása, fejlesztése
  • egy országos hírű alkotóközösség létrehozása
  • egy helyben maradó gyűjtemény megteremtése, gyarapítása
  • helyi fiatal tehetségek gondozása, lehetőség megteremtése az alkotóközösség munkájába való bekapcsolódásra, új technikák megismerésére
  • a település hírnevének növelése

A község életét is felpezsdíti ez a néhány nap, amikor megjelennek a régi házakat, a kastélyt, kápolnát, a parkot és környékét megörökítő festők, az érdeklődők találkozhatnak velük a faluban, és folyamatosan látogathatják a művelődési házban berendezett műtermet is. A tábor programjában szakmai alapismereteket elmélyítő művészeti előadás is helyet kap, hiszen a jelentkezők elsősorban amatőr alkotók, köztük néha kezdők is. Esténként a művészeti vezető irányításával a napi munka értékelése folyik, ahol a bírálat alapját a szakmai szempontok képezik az egyéniség csorbítása nélkül, figyelembe véve az egyes alkotók pillanatnyi szakmai felkészültségét. Az utolsó napokban kerül sor egy végső értékelésre, ahol kiválasztjuk a honlapra felkerülő, legjobban sikerült festményeket. Ezekből az alkotásokból kerül aztán alkotónként egy-egy kép abba a gyűjteménybe, amelynek gyarapítása a tábor céljai között is szerepel.

A Lovasberényi Alkotótábor megrendezése több szempontból is fontos. A község számára jelentős kulturális esemény maga a tábor és a kiállítás, és a Szín-Kör Kulturális Egyesület a tábor szervezésével és népszerűsítésével egy fontos küldetést is teljesít: esztétikai nevelést ad a falu lakosságának, az érdeklődő felnőtteknek és gyerekeknek.

Látogatók

Oldalainkat 130 vendég és 0 tag böngészi

Írj nekünk!

Szívesen veszünk minden építő jellegű megjegyzést, ha javaslatod van, vagy hibát veszel észre. Használd a Kapcsolat menüpontot!